İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

:: Temmuz 2023 Güneş Etkinlik Raporu

Güneş aktivite artış karşılaştırması (AIA 171 Filtresi)

Güncel Güneş Manyetogramı

Güneş leke sayısı beklenen değer. (Kaynak: NASA)

Güneş leke sayısı beklenen değer. (Kaynak: NOAA)

Güneş kaynaklı 10.7cm radyo akısı beklenen değer. (Kaynak: NASA)

Aktif güneş leke sayısı: 11 (Kaynak Helioviewer)

X ve M-Sınıf şiddetindeki patlamada geçen yıl aynı dönene göre belirgin artış mevcut.

ENLIL modelinden güncel bir CME görülmemektedir. Ancak geçen yıl aynı döneme göre parçacık hız ve yoğunluğunda belirgin artış mevcut. (Kaynak NOAA)

Geçen yıl ile karşılaştırıldığında Aurora şiddetinde (K-İndeksi) artış var. (Kaynak: NOAA)

Dünya manyetopoz durumunda ciddi bir değişiklik mevcut değil (10 – 12 Dünya çapı) . Ancak artan CME ve Güneş lekesi patlamalarından kaynaklı manyetopoz çapında anlık ciddi düşüşler beklenmektedir.

Sonuç:

Beklenenin aksine Güneş Döngüsü 25 (Aktif güneş döngüsü) çok daha şiddetli geçeceği konusunda bulgular mevcut. Bu durum; Haberleşme sistemleri, Elektrik hatları ve Uzay çalışmaları ve iklim üzerinde etkilerin, güneşin aktif olmadığı döneme göre artış göstermesi beklenmektedir.

Küresel iklim ile Güneş Döngüsü arasındaki ilişki yapılan çalışmalarla daha da belirgin olarak ortaya çıkmakta (Örnek: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210405075853.htm) .

Güneş lekesi sayısındaki artış, dünyaya transfer edilen enerjide de ek bir artışa neden olmaktadır. Normal iklim şartlarında bu artış anlamlı olmayabilir (Etkileri çok uzun süreler alabilir). Ancak Dünya küresel iklimindeki ısınmadaki artış, sera etkisine anlamlı ilave ek sıcaklık artışlarına neden olması beklenebilir (Daha fazla bilimsel çalışma, veri analizi gerekli),

İnsan etkisi konusunda 2020 yılındaki yazıya ayrıca bakınız: https://www.gunesfizigi.com/2020/01/10/gunes-aktivitesi-ve-iklim-iliskisi/

|
____ Innovation Science Labs ____
|