İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

:: 2012: Sonun Başlangıcı mı?

mayas

2012, ve özellikle de “12 Aralık 2012″ Maya Takvimi açısından oldukça önemli.

Bu tarihte Maya Takvimi bitiyor ve tekrar başlıyor.

Bu bitiş kıyamet olarak yorumlansa da bir başlangıç olarak tanımlayanlar da var.

Mayalar ~M.Ö 3000 ~ M.S. 250 yılları arasında varolan bir uygarlık. Yerleşim bölgesi Orta Amerika.

Maya Uygarlığı, Özellikle; Tarım, Hayvancılık ve Astronomi (özellikle de Güneş) konusunda oldukça gelişmiş bir Uygarlık. Bu yapısı ile Mısır Uygarlığına da benzemekte.

Maya Takvimi Tzolk adı verilen 260 günlük bir temele dayalıdır. Takvim temel olarak Güneş Sistemini dikkate alarak tasarlanmıştır.

Burada K’in, Winal, Tun, K’atun ve B’ak’tun adı verilen periyotlar vardır.

 

Maya Döngüleri
Günler Sayma Periyodu
Sayma Periyodu
Yaklaşık Güneş Yılı
1 = 1 K’in
20 = 20 K’in = 1 Winal 0.0548
360 = 18 Winal = 1 Tun 0.985
7,200 = 20 Tun = 1 K’atun 19.7
144,000 = 20 K’atun = 1 B’ak’tun 394.3

Yaklaşık 144.000 günde bir B’ak’tun tamamlanmaktadır.  12 Aralık 2012 yılında bulunduğumuz B’ak’tun tamamlanacak ve başka bir B’ak’tun başlayacak…

Bu tarih bir kıyamet tarihimi yoksa basit bir sıfırlamamı. NASA’nında açıklama yapma gereği duyduğu bu konuda, baş şüpheli Güneş olduğundan bu yazıyı yazmak gerekliydi.

Güneş G-Sınıfı, Orta yaşlarında, Aktif bir yıldız. Yıldız kendine has yaşında/kütlesinde/element bolluğunda, kendine has aktivite dinamikleri gösteriyor.
Güneş bir plazma topu olduğunda bünyesindeki yüklü parçacıkların oluşturduğu, manyetik alan bölgeleri ve her 11 yılda bir tamamlanan bir kutup değiştirme olgusu mevcut. Bu manyetik kutup değiştirme esnasında bir maksimum, bir minimum olmak üzere iki ayrı nokta oluşuyor (Bir sinüs eğrisi gibi). Maksimum olduğu dönemde manyetik alan çizgileri ekvatoral bölgeye yakın ve yoğun bir şekilde beliriyor ve belirdiği bölgelerde koronada manyetik soğumaya neden oluyor. Bu soğuma bölgeleri Optik Bölgede, Leke şeklinde göründüğünden bu bölgelere “Güneş Lesesi” adı veriyoruz. Güneş Lekelerinin sayısının artışı, Güneş Aktivitesinin artışına paralel…

Kısacası Güneş Her 22 yılda tam bir iç manyetik turunu tamamlıyor. Bu döngünün içerisinde bilinen kayıtlarda (~400) Dünya Yüzeyine Direk zarar veren bir olgu gözlemlendi.
22-Yıllık Güneş Döngüsünün yanında Döngü Şiddetleri de farklılık gösterdiğinden, başka şiddet Harmonikleri olduğu da kesin. Bu harmonikleri etkileyen faktörler, Güneş Sistemi içi de olabilir (Jüpiter Manyetik Alan kesişimi, İç Manyetik Dinamikler…), Güneş Sistemi Dışı da (Yüksek Şiddetle Yüklü Parçacıkların Heliyosferi etkilemesi sonucu Güneş İç Manyetik Alanını etkilemesi…) olabilir. Bu liste uzayıp gidebilir.

Eldeki veriler, Güneş Patlamarının Dünyayı Tümüyle yok etmeyeceğini gösteriyor. Şüpheli göz ile bakıldığında ise Jupiter Manyetik alanının, Güneş Manyetik alanı ile Süperpoze olması (Üst üste gelmesi sonucunda) Süper Şiddette bir patlamanın olabileceği ve Dünya Manyetik alanının yeterli olmayacağı, Ancak bunun için yeterli veri mevcut değil (Üzerinde çalışılan bir konu… 2. Bağlantı…).

ssn_predict_l

Güneşin 2013 yılında Maksimum olması ise Maya Takvimi ile bir kesişim olduğunu düşündürebilir. Ancak eldeki veriler ve modellemeler bu döngünün bir önceki döngüden şiddetli olmayacağı doğrultusunda. Yukarıdaki grafik ise bir önceki döngü ve beklenen şiddet aralığı görülüyor. Bu diyagram ; Güneşin 10.7cm radyodalgası şiddeti ile de kalibre görünmekte.

Güneşin Dünyanın sonuna neden olmayacağını söylemek mümkün olmasa da, Neden olacağını söylemekte Bilimsel görünmemekte…

Ancak eldeki veriler böyle bir son öngörmemekte…

Diğer olası tehditler ise unutmamak lazım;  Meteorlar, Karadelikler, Galaksi içi Şiddetli Patlamalar,… ve Henüz bilmediğimiz/önemsemediğimiz etkenler.

Örneğin; Güneş Sistemimiz Galaksi etrafında Saniyede 220km ile hareket etmekte ve Galasi etrafındaki bir turunu 225 Milyon yılda bir tamamlamakta. Bu veri önemli Çünkü Güneş Sisteminin maruz kalacağı etkenler değişmekte.

Kısacası Güneş şimdilik o kadar kızgın değil…

|
____ Innovation Science Labs ____
|