İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Güneş Döngüsü 25, bir önceki döngüden şiddetli olacak.

Güneş döngüleri ,11 yılda güneşin manyetik kuzey ve güneyinin yer değiştirmesi ile gerçekleşen olaylar.

Her döngü başlangıcında güneş ekvatorunda ters kutuplanmış manyetik alan bölgeleri, aktif bölgeler veya diğer adı ile güneş lekeleri belirir. Bu lekelerin ekvator bölgesindeki şiddeti görece düşüktür. Ancak zamanla bu lekeler güneşin kutuplarına doğru (görece) hareket eder ve ~45 derece enlem civarında maksimum şiddetlerine ulaşır. Buradaki şiddet kavramı, daha fazla enerji salımı anlamına gelir.

Bir önceki güneş döngüsü 24, görece düşük şiddette seyretti ve döngü 25’in de düşük şiddette olacağı tahmin ediliyordu. Ancak şu ana kadar gerçekleşen güneş aktivitesi dikkate alındığın döngünün bir önceki döngüye göre şiddetli olacağı görülmekte.

Bu şiddeti ne ile takip ediyoruz? En temelde güneş lekesi sayısı ve şiddeti;

En son yapılan çalışmalar gösteriyor ki 13/12/2021 tarihinde Solar Cycle 24 (Güneş Döngüsü 24) tümü ile sona erdi ve bu erken sona erme bir sonraki döngünün şiddetli geleceğini de işaret etmekte.

Daha önceki yüzyıllarda gerçekleşen döngülere bakıldığında iç içe geçmiş harmonikler görülebilir. Bu bağlamda güneş döngüsü 25’in görece şiddetli geçmesi, bir sonraki döngünün görece daha şiddetli geçeceğine işaret edebilir. Bunu söylemek için henüz erken.

Mevcut veriler güneş döngüsünün bir öncekine göre daha şiddetli olacağı görülmekte;

Bu konuda ek bilgi olarak, Scott W. McIntosh ve arkadaşlarının makalesini inceleyebilirsiniz; https://link.springer.com/article/10.1007/s11207-020-01723-y/