İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hoax (Aldatmaca) “Aralık 2014’de Dünya’nın yarısı 3 gün karanlıkta kalacak”

NScreen-Shot-2014-10-24-at-6.36.06-PM

Bu haber NASA tarafından yayınlanmayan ve aldatmaca bir haberdir,

 

Güneş patlamaları ile ilgili;

Güneş patlamaları içerisinde X-kategorisinde olan patlamalar ~1 aylık bir olay penceresinde istatistiksel olarak tahmin edilebilir, Bunun için arka yüz heliosismolojik veriler, arka ve ön yüz manyetik konfigürasyon durumu (X-sınıfı patlama için alfa-beta-gama sınıfı genel olarak) göz önünde bulundurulur. Tahmin patlamanın ne zaman olacağı seviyesinde değil, belirli bir olay penceresinde patlama üretme olasılığı şeklindedir.
Aslında alfa-beta-gama sınıfı bir lekenin X-sınıfı bir patlama üretmesini beklemek olasıdır. Ancak X-sınıfı içerisinde hangi alt sınıfta olacağı da önemlidir. Bu seviye sınıflandırmasında her bir seviye atlaması şiddeti üstel arttırmaktadır,

Bir güneş patlaması 0-1 saat arasında gerçekleşmektedir, pik seviyesi dakika olarak ifade edilir, önemli bir parametre de patlamayı üreten lekenin konumudur. Leke bize bakan tarafta ve güneşin ortalarına yakın olursa etki artar (namlu konumu…)

Patlamanın birincil etkisi iyonosfer üzerinde olur (patlamayı gördüğümüzde, yani 8 dakika içerisinde) ve iyonizayon sonucu radyo haberleşmesini olumsuz etkiler (Yüksek frekanslarda),
İkincil etki iyonizasyondan kaynaklı dünya manyetik alanındaki dalgalanmalar,
Üçüncü etki şayet patlama CME (koronal kütle atımı) üretmişse dünya manyetik alanı ile etkileşen yüklü parçacıkların manyetik alanda salınımlara sebep olmasıdır. Bu üçüncü etki bizi elektriksiz bırakabilecek etkidir.

İki gün önce gerçekleşen X3.1 sınıfı patlama oldukça şiddetli bir güneş patlamasıdır, Bu patlama  R3 seviyesinde Radyo kararması üretti ( bu bizi karanlıkta bırakmaz) bize etkisi yüksek değil, Leke CME ürermedi, Bu sınıftaki bir patlama Uydu sistemlerinde yük dengesizliği/yüklenmelere neden olarak uydu kayıplarına neden olur (uydu yörünge kayıplarına neden olur), astronotların aşırı radyasyona maruz kalmasına neden olur…

Ancak Kanada da 1989 yılında gerçekleşen X15 sınıfı patlama Quebec şehrini elektriksiz bıraktı, bunun nedeni patlama sonrası oluşan CME’in jeomanyetik fırtınaya neden olması ve jeomanyetik fırtınanın enerji iletim hatlarında indüksiyona neden olması ile transformatörlerde harmonikler oluşarak, ısınıp yanmasına neden oldu… Çoğu durumda iletim trafolarının yedeği olmadığı için bir şehrin elektriğinin tekrar verilebilmesi kolay olmamaktadır…

2enlil_com2_20141025T1000_20141025T130000

 

Yukarıda 7 günlük CME (Koronal Kütle Atımı) öngörüsü.
Kısaca bir güneş fırtınası bizi elektriksiz bırakabilir,
Ancak çok şiddetli olması (X10>) gereklidir. Ve enerji nakil sistemleri açısında CME kaynaklı olmasından dolayı patlama ile etki 1-24 saat içerisinde gerçekleşir. (Aurora görüyorsak etki aralığındayız…)
Patlamaların Öngörme süresi istatistiksel  ve net değildir, ancak 7-15 günlük tahminler tutarlıdır, Haberde belirtildiği gibi 1 ay öncesinden 3 günlük bir aralığın tutma olasılığı oldukça zayıftır,
Patlama şiddeti büyümesi durumunda hem CME etki süresi kısalacak, hem iyonizasyondan kaynaklı fırtınanın da artabileceği dikkate alınmalıdır,
NOAA X-Işını patlamasını %20 öngördü ancak patlama meydana geldi…
Şuan üç gün içerisinde %45 ön görmekte… Bu istatistiksel bir modeldir.
Yani bir ay sonrası için bu büyüklükteki bir tahmin, güncel durum ve eldeki veriler ile dikkate alındığında mümkün değil,…

Şuanda güneş üzerindeki leke 2197, Döngü 24’ün en aktif ve en geniş alan kaplayan lekelerinden,

Bunun dışındaki güneş patlaması etkileri;
Uydu iletişim sistemlerini devre dışı bırakabilir (Telefon,TV ve GPS gibi uydu tabanlı sistemlere erişim yapılamayabilir)
Petrol boru hatlarında hızlı korezyon ile devre dışı kalabilir,
Yüksek irtifa, yüksek enlem uçuşlarında aşırı radyasyona maruz kalınmasına neden olabilir,
Askeri operasyonların ertelenmesine neden olabilir…

 

|
____ Innovation Science Labs ____
|